Hovedpine og nakkesmerter

Hovedpine og nakkesmerter

Hovedpine og nakkesmerter

De fleste mennesker lider ind imellem af hovedpine, nakkesmerter eller spændinger, hvilket kan være meget smertefuldt og anstregende og faktisk begrænse muligheden for at fungere i hverdagen og på arbejdet.

Kontakt Osteopatisk Klinik for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig, hvis du lider af hovedpine og/eller nakkesmerter

Der kan være mange forskellige årsager til, at man lider af hovedpine og smerter og spændinger i nakken og for at finde den rigtige behandling, er det nødvendigt at vide, hvilken form for hovedpine du rent faktisk lider af.

Almindelige årsager til hovedpine

 • Stress
 • Monotont arbejde og dårlige arbejdsstillinger
 • Kost og alkoholvaner, samt rygning
 • Dårligt søvnmønster
 • Skævt bid eller skæren tænder, også i søvne
 • Hormonelle forhold som fx menstruation og menstruationssmerter
 • For lille væskeindtag
 • Forbrug af medicin

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er den absolut mest almindelige hovedpinetype.

Spændingshovedpine kendes ved:

 • Anfaldene varer fra ½ time og op til flere dage.
 • Hovedpinen sidder som regel i begge sider af hovedet, og den kan føles som et stramt bånd omkring hovedet.
 • Spændingshovedpine kan også føles som en pressende fornemmelse i tindingerne, bag panden eller bag øjnene.
 • Spændingshovedpine er ikke pulserende, og smerterne ligger fra milde til moderate.
 • Smerterne forværres ikke ved fysisk aktivitet, og der er ingen kvalme eller opkastninger.

Læs mere om behandling af spændingshovedpine her

Migræne

Migræne kan være lette til meget voldsomme anfald, der føles som en stærk, dunkende smerte, der bliver værre, hvis man er i aktivitet, hvis man udsættes for kraftigt lys eller høje lyde.

I voldsomme tilfælde kan hovedpinen føre til synsforstyrrelser, kvalme og opkast.

Læs mere om behandling af migræne her

Klyngehovedpine (Hortons hovedpine)

Denne type af hovedpine er en sjælden sygdom, der kendes på voldsomme hovedpiner, der dukker op i korte perioder over flere døgn.

Andre typer hovedpine

Foruden de allerede omtalte hovedpinetyper kan smerterne også være et resultat af infektioner, hjernerystelse eller være symptomer på andre sygdomme.

Hvis hovedpine er det eneste, der er galt, så er det sjældent et symptom på andre lidelser.

Hvis hovedpinen derimod fortsætter meget længe, eller hvis du foruden hovedpine lider af kvalme og eventuelle opkastninger eller høj feber, nakkesmerter eller nakkestivhed, problemer med synet eller andet, bør du henvende dig til din læge eller en behandler som en osteopat eller kiropraktor.

Nakkesmerter

Som oftest er nakkesmerter et resultat af muskelspændinger, der kan opstå som følge af forkert belastning af musklerne i nakke og skuldre. Smerter i nakken kan optræde som strålende smerter, hold i nakken, træthed i skuldre og arme, myoser og en generel nedsat bevægelighed.

Der er ofte en sammenhæng mellem nakkesmerter og hovedpine.

Læs om nakkesmerter som følge af hold i nakken her

Årsager til spændingshovepine og nakkesmerter

Hvis du lider af spændingshovedpine og nakkesmerter, er det tit et advarselssignal om spændinger i kroppen, idet smerterne ofte udløses fra ømme muskler og sener.

Hovedet er placeret øverst på rygsøjlen, og hvis du lider af nakkesmerter, stivhed eller hold i nakken, kan det skyldes dårlig muskelbalance omkring nakken eller manglende stabilitet. Sådanne skavanker kan ofte løsnes ved hjælp af let massage, men tit løser det ikke problemet, fordi problemerne i muskulaturen stadig er til stede. Derfor kræver det ofte behandling, at få spændingerne i nakkemuskulaturen fjernet, hvilket oftest medfører, at hovedpine og nakkesmerter også forsvinder.

Kontakt klinikken for osteopatisk benhandling af hovedpine og nakkesmerter

Behandling af hovedpine og nakkesmerter

Ved let hovedpine kan du selv mindske smerterne fx ved at:

 • bruge varme eller is
 • holde dig fysisk aktiv
 • drikke rigeligt vand
 • let massage og afspænding.

Du kan også være opmærksom på dine arbejdsstillinger og dit arbejdsmiljø – er du fx udsat for stærke lugte eller generel manglende udluftning, kan dette fremkalde hovedpine.

Det kan være en god idé, at holde øje med, hvornår hovedpinen opstår. Du kan fx føre dagbog for at finde frem til kilden til problemerne. Dette kan også gøre det lettere for en behandler at afhjælpe problemet.

Osteopatisk behandling af hovedpine og nakkesmerter

Fortsætter problemerne i en længere periode, bør du konsultere en behandler. Det kan være læge, osteopat, fysioterapeut eller kiropraktor.

På Osteopatisk Klinik i Hellerup har vi rigtig gode erfaringer med at behandle nakkesmerter, spændinger og hovedpine ved hjælp af en unik kombination af osteopati, body-sds og akupunktur.

Ring op Tlf. 39 40 10 40